Γιορτές κι Πανηγύρια

Σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις στον Πεντάλοφο διαθέτουν μεγάλο ρόλο τα ήθη κι τα έθιμα των παλαιότερων γενεών.

Πανηγύρι 8 Σεπτεμβρίου

  Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Πεντάλοφος.Το πρωί γίνεται η Θεία Λειτουργίαγια τα γενέθλια της Θεοτόκου.Μετά την Εκκλησία ο Πολιτιστικός Σύλλογος μοιράζει εδέσματα και ακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Καστανογιορτή


   Στα μέσα Οκτώβρη- αρχές Νοέμβρη πραγματοποιείται η καθιερωμένη πλέον Καστανογιορτή με στόχο την εκμετάλλευση και ανάδειξη του καστάνου που είνα από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.Κατά τη διάαρκεια της γιορτής μοιράζονται κάστανα σε όλες τις μορφές και τοπικά προϊόντα.Παράλληλα εμφανίζονται χορευτικά τοπικά αλλά και από τις γύρω περιοχές.

Απόκριες

  Στις Απόκριες παλαιότερα άναβαν φωτιές από κέδρο σε όλες τις γειτονιές, τα οποία μάζςυαν τα παιδιά.Στις μέρες μας γίνεται αναβίωση αυτού του εθίμου με το άναμα της φωτιάς, η οποία λέγεται "καψαλιά", στην κεντρική πλατεία.

Καθαρά Δευτέρα


  Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γίνεται αναβίωση του εθίμου με τα αερόστατα.Ομάδες ατόμων κατασκευάζουν αερόστατα  με τον παραδοσιακό τρόπο, κάποια από τα οποία έχουν σατιρικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.Παράλληλα προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα καθώς και η παραδοσιακή φασολάδα στην αίθουσα Βούγια από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ετήσιος χορός καλοκαιριού

                     

   Κάθε καλοκαίρι την περίοδο του 15αύγουστου πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού, "Λόντζια", ο ετήσιος παραδοσιακός χορός.Σε αυτόν παίρνουν μέρος όλα τα χορευτικά του Συλλόγου με τη συνοδεία τοπικών ορχηστρών.

   Δ.Κ.