Νέα Πενταλόφου

Γεγονότα Καστανογιορτής


  Η 11η Καστανογιορτή  Πενταλόφου έκλεισε με τεράστια επιτυχία, μεγάλο κέφι, πλήθος κόσμου κι αρκετά μεγάλη συμμετοχή με διάφορα προϊόντα.

   Το Καστανοπάζαρο προσέλκυσε επισκέπετες, που έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με το χωριό μας, καθώς κι τους "συνήθεις υπόπτους", οι οποίοι έιναι κυριολεκτικά συνυφασμένοι με το γλέντι στον Πεντάλοφο.

   Το παρόν έδωσαν τοπικοί Πρόεδροι, ο Δήμαρχος κι αρκετοί βουλευτές, ωστόσο το σημαντικό δεν ήταν αυτό.

    Το αξιοσημείωτο είναι πως η συμμετοχή ήταν αρκετά αξιόλογη και μεγάλη.Οι καστανοπαραγωγοί εντυπωσίασαν με την παραγωγή τους και την εκλεπτισμένη διακόσμηση του πάγκου τους, το Λύκειο Πενταλόφου έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εξαιρετικές χειροποίητες κατασκευές του κι ο πάγκος του Συλλόγου για πρώτη φορά μετά απο χρόνια ανέλαβε να συνδιάσει επιτυχώς τη  τροφή με τη σκέψη, με ταυτόχρονη προσφορά τοπικών αιδεσμάτων και βιβλίων σχετικά με ό,τι αφορά το χωριό, σε μια προσπάθεια γνωριμίας όσων μας επισκέφθηκαν για πρώτη φορά.Επίσης αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν το καστανοπάζαρο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

    Η 11η Καστανογιορτή αποτελεί επίσης και το "βάπτισμα του πυρός" της νέας διοίκησης του Συλλόγου, η οποία  έφερε εις πέρας μία από τις δυσκολότερες εκδηλώσεις, φυσικά με τη βοήθεια των καστανοπαραγωγών, της τοπικής κοινότητας και του δήμου Βοϊου.Με το δικό τους μοναδικό τρόπο έδειξαν σε όλους πως οι νεόι του χωριού είναι εδώ, έχουν φρέσκες ιδέες και μπορούν να πετύχουν πολλά αρκεί να τους δωθεί χώρος κι εμπιστοσύνη.Το πρώτο βήμα έγινε αποδεικνύοντας πολλά, έπεται συνέχεια...

  Δ.Κ.

Δρώμενα Χριστουγέννων


  Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του χωριού, το οποίο συνοδεύτηκε από το μοίρασμα δώρων του δικού μας, μικρού Αϊ-Βασίλη. Το παρών, εκτός από κατοίκους του χωριού, εκπροσώπους του Δήμου, σημαντικές προσωπικότητες κι φυσικα τα παιδιά, έδωσαν κι μια ομάδα προσκόπων που επισκέφθηκε για ακόμη μια φορά το χωριό.
Μετά το άναμμα ακολούθησε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου κι του Νηπιαγωγείου, με πλήθος κόσμου να τιμά τους μικρούς πρωταγωνιστές κι τους πολύτιμους δασκάλους τους.

  Πριν "ξημερώσουν τα Κόλιντα" οι καμπάνες στον Άγιο Γεώργιο ηχούσαν όπως πάντα μέχρι το πρωί, σημάδι πως τα έθιμα συνεχίζουν ως τις μέρες μας.

  Την παραμονή των Χριστουγέννων τη σκυτάλη παρέλαβε η ομάδα των καστανοπαραγωγών, με την καθιερωμένη διοργάνωση του χορού τους, ο οποίος στέφθηκε από επιτυχία, καθώς το κέφι κι χορός κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα μόνο συμπέρασμα, στο δικό μας χωριό δε λείπουν οι άνθρωποι με φρέσκες- έξυπνες ιδέες, με όρεξη κι προσδοκίες, δεν εκλίπει το μέλλον..δε λείπει η αγάπη για το χωριό.Αυτή εξάλλου είναι η αφετηρία και ο τερματισμός για όλα, το σημείο αναφοράς.

   Καλές γιορτές κι καλή χρονιά!!!Ραντεβού την Πρωτοχρονιά!!!

        Δ.Κ.

 

Χειμώνας με νότα "Αριάδνης"

  Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αν όχι σε όλες, ο χιονιάς έκανε αρκετά αισθητή την εμφάνισή του, θυμίζοντας σε πολλούς παλαιότερα χρόνια.

  Συμβαδίζοντας με το κλίμα,  το χωριό υποδέχθηκε την "Αριάδνη"-δε θα ονοματίζουν μόνο οι Αμερικάνοι τους τυφώνες τους, ήρθε και η σειρά των Ευρωπαίων να ακολουθήσουν δυστυχώς κατά πολλούς τις επιταγές-.

   Οι δυσκολίες δεν έλλειψαν, ωστόσο οι καταστροφικές καταστάσεις που πολλά μέσα περιέγραφαν δεν συναίβησαν τουλάχιστον στο δικό μας το χωριό.Εμείς είμαστε μαθημένοι από χιόνι!!!

    Ο Πεντάλοφος "φόρεσε λοιπόν τα καλά" του κι κάπου εδώ σταματάει η περιγραφή, καθώς οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους...

      Δ.Κ.